Stichting Hulp aan Congo

Hulp aan door ‘Fondation Aide au Congo’ geselecteerde projecten

Wie zijn wij?

Bestuur

Het bestuur

Voorzitter

Tide Buist
Stad en Landschap 6
2923 BM Krimpen aan den IJssel
tel: 0180-515109
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris

Nico Bakker
Esdoornlaan 34
2923 EG Krimpen aan den IJssel
tel: 0180-518075
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester

Justin Lutula
Van Ruysdaelstraat 38
2923 XR Krimpen aan den IJssel
tel: 0180-518468
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Promotor

Dirk van Veen
Vederkruid 23
2925 DC Krimpen aan den IJssel
tel: 06-30318906
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bestuur L'Ordre

Het bestuur van L'Ordre

Coordonnateur (Coordinator)

Ngandu Oleko Michel
Av. Baka 8
Commune de Limeté
Tel 00243-998178782
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Coordonnateur Adjoint (Assistent coordinator)

Ludiha Sylvain
Av. Bosembo 12
Commune de Bumbu
Tel 00243-815817662
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Chargé de projects et Finances (Project manager)

Oketo Lutula Eric
Av. Mubutu 25
Commune de Masina
Tel 00243-997660711
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Chargé de Relation Publique (Promotor)

Otanga Peter
Av. Panyamutombo 251
Commune de Lingwala
Tel 00243-898775015
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reisverslag 2012

Reisverslag van Justin Lutula naar Congo 2012

De reis van Justin had als eerste doel bezoek aan zijn moeder, broers en zussen die hij jarenlang niet had gezien of gesproken. Deze reis vond plaats van 1 april tot 21 april 2012.
Nevendoel van de reis was zich op de hoogte stellen van mogelijkheden om te ervaren of we vanuit Krimpen wellicht bepaalde projecten in Congo financieel zouden kunnen ondersteunen. Te denken viel vooral aan ontwikkelingen in het (basis)onderwijs, medische zorg en land- en tuinbouw.

De eerste dagen had Justin vooral contacten met zijn familie. Vooral het contact met moeder was een emotioneel weerzien. Zij moest een twee uur durende vliegreis ondernemen vanuit Lodga naar Kinshasa. Zij is daarna in Kinshasa blijven wonen, dichter bij sommige van haar kinderen.

Broer Eric studeerde landbouwkunde in Zimbabwe en werkt nu in overheidsdienst: de afdeling landbouw in Kinshasa.
Elonga Lutula studeert aan de universiteit van Kinshasa: architectuur.
Justins derde broer Muhala volgt de opleiding informatiekunde aan de hogeschool in Kinshasa.
Dan zijn er nog drie zussen:
Jema woont nu met haar man in Zwitserland,
Okongo is afgestudeerd in de economische richting,
Ndeka is getrouwd met een internationaal opererende zakenman en heeft 2 kinderen. Ze woont in Kinshasa.

De eerste dagen van het bezoek viel er veel te genieten en veel te praten.
Gedurende enkele dagen daarna werd de kennismaking uitvoerig vernieuwd met overige familieleden van vaders- en moederskant, oude vrienden en kennissen.

Broer Erik achterop de motorfiets

Geschikt vervoer door Congo

Daarna werd er met broer Eric uitvoerig overlegd over mogelijk te steunen projecten en plannen gemaakt voor bezoeken aan scholen, ziekenhuis en landbouwgebied.
Daarna werd contact gezocht met Michelle Ngandu-Oleko.
Michelle is zelf directeur van een bureau personeelszaken in overheidsdienst. Daarnaast is hij hoofd van een hogeschool (ISIPA = Institut Supérieure Informatique Pragmatique Analyse) die gesticht is door de President Directeur Générale (PDG), een vermogend man blijkbaar. Deze hogeschool heeft meer dan 1000 studenten. De studenten zijn ondergebracht in een groot, vier verdiepingen tellend modern gebouw.

Mogelijke studierichtingen zijn:

 1. programmeur
 2. analyse
 3. informatiekunde
 4. management.

Justin in overleg met Eric en Sylvain

Michelle heeft Justin alle mogelijke inlichtingen gegeven rond onderwijs.
Eric over landbouw en
Sylvain over de situatie in een ziekenhuis.
De volgende dag bezoekt Justin de school in Kinshasa. Het “schoolgebouw” heeft drie lokalen. Hier gaan ongeveer 80 kinderen in de leeftijd van 12-16 jaar naar school.

De problemen zijn haast onvoorstelbaar groot:

 1. De leerlingen hebben geen boeken en schriften. Er zijn nauwelijks pennen beschikbaar.
 2. De lokalen liggen aan alle kanten open: wind en regen hebben vrij spel.
 3. Er is één toilet voor alle leerlingen en personeel
 4. Er zijn geen tafeltjes en stoeltjes
 5. Er is één heel klein schrijfbord
 6. Er is geen kantoor voor de directeur
 7. Er zijn geen opbergkasten

De leerlingen betalen schoolgeld of nemen voedselproducten mee als betaling: ananas, bananen etc.

De volgende school die bezocht wordt bevindt zich in Maluku.
Deze school heeft zes lokalen waarvan er twee met iets weerbestendiger lokalen. Deze school wordt bezocht door 2 à 300 leerlingen variërend van 12 tot 16 tot 20 jaar of ouder. De schoolbevolking verkeert in dezelfde noodlijdende situatie als de vorige.

Plezierig werken maar niet bij alle weersomstandigheden.

Voor de situatie in de land- en tuinbouw bezoekt Justin samen met Eric een dorpje 35 km. verwijderd van Maluku. Hier wordt veel maniok geteeld. De maniok dient weer als basisbestanddeel voor de bereiding van kwanga, fufu en pondu.

Een rijke oogst aan pinda’s

Betere kleding geen onnodige luxe

Dorpsleven in Congo

In Congo is over het algemeen geen gebrek aan voedsel.
Wel is er in dit dorp een schreeuwende behoefte aan eenvoudig gereedschap: kapmessen, spaden en harken. Dit materiaal is wel te koop in Kinshasa (150 km. ver weg) en wordt vooral geleverd door China.

Maniok in overvloed

Als derde onderzoeksproject wordt een ziekenhuisje vlakbij Maluku bezocht. Dit is een privé-kliniekje Geschikt voor ongeveer 10 patiënten die soms op de grond moeten slapen wegens ruimtegebrek. Tenslotte bezoekt Justin, samen met Sylvain, nog een groot ziekenhuis in Kinshasa. Hier is vooral gebrek aan medicijnen en aan specifieke apparaten.

Na deze bezoeken wordt een zgn. l’Ordre opgericht om toezicht te houden op de geldbesteding en verantwoording daarvan af te leggen aan het stichtingsbestuur. De l’Ordre kan ook voorstellen doen voor de aanpak van projecten. Ze bestaat uit 5 leden waarvan de in dit verslag genoemde Eric, Michelle en Sylvain de deskundige kernleden zijn.

Al met al een intensieve en breed georiënteerde reis van Justin naar zijn geboorteland. Wij zijn erg dankbaar dat hij deze reis heeft kunnen maken. Dankzij zijn opgedane ervaringen zullen wij als bestuur van de stichting HaC proberen financiën te vergaren om in de ergste noden te voorzien. In de eerste plaats willen we proberen de situatie op de twee genoemde scholen te verbeteren.

Presentatie

Stichting ‘Hulp aan Congo’ (HaC)

 1. Bovengenoemde stichting is opgericht omdat Justin Lutula te kennen gaf dat hij graag iets wilde betekenen voor de ontwikkeling van zijn land van herkomst. Tijdens zijn reis op familiebezoek wilde hij onderzoeken of er geschikte kleinschalige projecten zouden zijn die wij kunnen ondersteunen. Daarvoor had Justin van tevoren contacten gelegd met landgenoten in Nederland en regionale bijeenkomsten bezocht. Tijdens deze bijeenkomsten werden ervaringen uitgewisseld op het vlak van kleinschalige hulp.
 2. Justin heeft zijn familie in Congo kunnen bezoeken. Zijn 62-jarige moeder en zijn 3 zussen en 3 broers verkeren allemaal in goede gezondheid. Justin heeft met zijn reeds verlopen Congolese paspoort de reis moeten maken. Het was dan ook een grote opluchting voor hem dat hij binnen een week (dankzij enig smeergeld) een nieuw Congolees paspoort kreeg. Intussen heeft hij de Nederlandse nationaliteit en een Nederlands paspoort verkregen
 3. Tijdens uitvoerige besprekingen van zijn ervaringen in Congo hebben wij als bestuur van de stichting besloten om in eerste instantie twee middelbare scholen in Kinshasa en Maluku te helpen met voldoende goede leermiddelen en overige materialen. Daarna willen we proberen voldoende geld bij elkaar te krijgen om tafels, stoelen en kasten te kunnen laten maken nadat de lokalen in enigszins werkbare ruimten zijn herschapen.
 4. Ons doel is dat alleen Congolezen werken aan de uitvoering van door hen zelf opgestelde plannen tot verbetering van hun leefwereld in Congo. Voorwaarde voor verantwoorde hulpverlening is goede controle over de uitvoering. Justin is van mening dat dit kan via de mogelijkheden die internet biedt. Daarnaast is het mogelijk dat Nederlandse Congolezen bij familiebezoek aan hun land zich op de hoogte stellen van activiteiten ter plaatse en overleg kunnen hebben t.a.v. verdere plannen. Nederlandse deskundigen maken geen reizen naar Congo om plannen-in-uitvoering te inspecteren of bij te sturen. Reizen naar Congo worden niet door de stichting betaald maar door de reizigers zelf of door Congolezen die in Nederland wonen.
 5. We willen als bestuur in eerste instantie kennissen en vrienden vragen om geregelde steun. Tegelijkertijd willen we de gemeenteleden van de GKv-Krimpen aan den IJssel oproepen om geld te doneren voor deze vorm van hulp. Met kleine geregelde bedragen hopen we al veel te kunnen doen. Onze stichting is geen kerkelijk organisatie. Afhankelijk van het verdere verloop van de activiteiten in Congo zullen wij de doelgroep van mogelijke gevers uitbreiden naar ander inwoners van Krimpen ad IJssel en daarbuiten.
 6. Om de hulpverlening in goede banen te leiden is er in Congo een groepje van 5 deskundige en betrouwbare mensen gevormd die in Kinshasa een bureau bemannen onder de naam ‘Fondation aide au Congo’ (FaC). Met hun eigen Reglement d’Ordre Interieur. Dit reglement en de statuten van de stichting HaC kunt u vinden onder het uitklapmenu ‘doel’(van HaC).

Als u het werk van onze stichting wilt steunen kunt u dat doen door een gift over te maken op bankrekening 1585.70.669 t.n.v. stichting HaC te Krimpen ad IJssel.
Of liever: een vast bedrag(je) per maand doneren aan de stichting. We zullen alle gevers regelmatig op de hoogte houden van onze activiteiten.

Meer artikelen...